Türkiye’deki antik kentte bir küp altın bulundu

Posted by

İzmir’deki Notion Antik Kenti’nde altın sikke dolu bir çömlek keşfedildi. Arkeologlar bu “çok büyük önem taşıyan” bulgunun, yaklaşık 2 bin 400 yıldır keşfedilmeyi beklediğini söylüyor.

ABD’deki Michigan Üniversitesi’ne bağlı bilim insanlarının liderliğini yürüttüğü araştırma ekibi, Sinop Üniversitesi’yle işbirliği yaptı ve antik kentteki kazı çalışmalarını Notion Arkeoloji Projesi adıyla yürütüyor.

Kültür Bakanlığı izniyle 2022’de başlayan çalışmalar kapsamında daha önce antik dönemlere ait çömlek parçaları gibi eserler çıkarılmıştı.

Michigan Üniversitesi dün (2 Ağustos) yaptığı açıklamada, Ahameniş veya Pers İmparatorluğu döneminden kalma altınlarla dolu bir çömlek bulunduğunu duyurdu. İzmir’in Menderes ilçesi sınırlarındaki Notion’daki çömleğin, Temmuz 2023’te çıkarıldığı belirtildi.

Antik kentte yer alan bir evdeki odanın köşesinde bulunan altın sikkelerin, MÖ 5. yüzyılın sonlarına ait olduğu düşünülüyor. Arkeologlar edindikleri diğer bulgulara dayanarak bu tarihe işaret ediyor.

Persler, dareikos denen altın sikkeleri 6. yüzyılın sonundan, Büyük İskender tarafından fethedildikleri MÖ 334’e kadar basıyordu.

Bu tarihten sonra İskender ve onu takip eden hükümdarlar, altın paraları eritip kendi yüzlerini taşıyan sikkeler üretmeye başladı. Bu nedenle dareikos örneklerine çok nadir rastlanıyor.

Arkeologlar bulunan sikkelerin, Manisa’nın Salihli ilçesi sınırlarında yer alan Sardis Antik Kenti’nde basıldığını tahmin ediyor.

Arkeologlar bölgedeki çalışmalarına devam ederken, altın sikkeler İzmir’deki Efes Müzesi’nde tutuluyor.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir